Michiel de Ruyter

mdrMichiel de Ruyter is een admiraal die in de 17e eeuw vele zeeslagen heeft gewonnen en hij staat in zowel binnen- als buitenland bekend als de grootste admiraal van zijn tijd. Hij heeft veel betekend voor Nederland en het is zonder twijfel een van de belangrijkste personen in de geschiedenis van ons land.

Michiel de Ruyter werd geboren als Michiel Adriaenszoon in Vlissingen in 1607. Hij zou pas 30 jaar later de naam Michiel de Ruyter aannemen om een oom die ruiter in het leger was te eren. De Ruyter was in zijn jongere levensjaren een echte vechtersbaas en hij werd al snel van school gestuurd vanwege slecht gedrag.

Een leven op zee leek de uitkomst voor de jonge de Ruyter en hij op elfjarige leeftijd ging hij als hoogbootmansjongen voor het eerst mee op een zeereis. Het zou echter niet lang duren voordat hij in de problemen kwam en hij werd tijdens een van zijn volgende reizen gevangen genomen door de Spanjaarden.

De Ruyter wist echter al snel met een aantal anderen te ontsnappen en zij liepen samen terug naar Nederland. Daar wist de Ruyter zich snel op te werken in rang en in 1622 had hij al de rang van schipper bemachtigd, de hoogste onderofficiersrang op schepen.

Hij werkte daarna samen met zijn een van zijn ooms, een ruiter in het leger van prins Maurits, en deze samenwerking heeft voor Michiel erg veel betekend. Hij had erg veel respect voor zijn oom en hij heeft zijn naam op een later tijdstip in zijn carrière veranderd om zijn oom te eren.

De Ruyter werkt een aantal jaren in dienst van de marine en hij is daarna een vrij lange periode vooral actief op handelsschepen. Als de Eerste Engelse Zeeoorlog in 1652 uitbreekt, wordt de Ruyter gevraagd om bij de marine aan de slag te gaan. De Ruyter beseft dat het zijn plicht is om te helpen en dankzij de goede reputatie die hij als kaptein heeft opgebouwd gaat hij in dienst als vice-commandeur onder Witte de With.

De Ruyter zou echter al snel een echte held worden doordat hij, bij afwezigheid van de With, de Slag bij Plymouth aanvoerde en de eerste overwinning tegen de Engelsen wist te boeken. De Ruyter was een echte zeeheld, werd al snel benoemd tot commandeur en wist al snel vele verschillende zeeslagen in zijn voordeel te beslissen.

Het tactische inzicht van de Ruyter was exceptioneel en in de Tweede en Derde Engelse Zeeoorlog wist de Ruyter vele successen te boeken tegen de Engelsen en de Fransen. Zijn grootste succes was waarschijnlijk de Tocht naar Chatham in de Tweede Engelse Zeeoorlog (1677), waarbij de Engelse vloot enorm veel schade werd toegebracht en het vlaggenschip van de Engelsen werd meegenomen naar Nederland.

De Ruyter werd benoemd tot hoogste admiraal binnen de Nederlandse marine en hij ging uiteindelijk ten onder in De Slag bij Agosta. De Ruyter moest de Spanjaarden daar helpen om tegen de Fransen te strijden, maar de samenwerking verliep niet vlekkeloos en daarnaast was de vloot van zowel de Ruyter als de Spanjaarden te klein. De Ruyter werd tijdens De Slag van Agosta geraakt door een kanonskogel en hij stierf een week later, op 29 april 1676, in de baai van Syracuse aan de gevolgen van de kanonskogel.

 

400jaarmichielderuyter.nl - Copyright 2012 . All rights reserved.