De tactieken van de Ruyter

Michiel de Ruyter was een admiraal die vele overwinningen op de Spanjaarden, Engelsen en Fransen heeft beleefd. Dit kwam vooral doordat de Ruyter in tegenstelling tot veel andere admiraals al snel doorhad dat snelheid en teamwork bij zeeslagen erg belangrijk was.

De Ruyter was als in de Eerste Engelse Zeeoorlog al een groot voorstander van goed getrainde bemanning, snelle schepen en teamwork. Hij adviseerde de opperbevelhebber dan ook regelmatig om veel aandacht te besteden aan deze punten.

Toen de Ruyter later zelf opperbevelhebber van de marine werd, besloot hij om nog meer nadruk op deze zaken te leggen. Er werd getraind op formatievaren en er werden vlaggen gebruikt om met elkaar te communiceren tijdens zeeslagen.

Daarnaast wist de Ruyter ook van goed gebruik te maken van de omgeving en hij wist de vijand vaak in een nadelige positie te lokken. Zo wist hij er vaak voor te zorgen dat zijn tegenstanders in ondiep water terecht kwamen of dat de schepen van zijn tegenstanders op posities kwamen te liggen waar weinig wind was.

De nieuwe methoden en technieken die de Ruyter gebruikte, waren in de 17e eeuw zeldzaam en de meeste zeegevechten werden in die tijd gevoerd zonder diepgaande tactieken. Er werd veelal rechttoe rechtaan, boot tegen boot gevochten.

Michiel de Ruyter was de meest succesvolle admiraal in zijn tijd en dat kwam voornamelijk door het sublieme tactisch inzicht en de geweldige tactieken die door de Ruyter werden toegepast.

400jaarmichielderuyter.nl - Copyright 2012 . All rights reserved.